Wie zijn wij?

group_selfie

StudieStap bestaat uit een enthousiast en energiek team van studenten en net afgestudeerden: de StudieStappers. Met onze studiekennis nog fris in het geheugen willen wij de scholieren op originele wijze een kijkje geven binnen onze eigen wetenschap. Zo komt de veelheid aan studie-informatie meer tot leven.

Kinderen zien groeien en zien dat ze zich ontwikkelen en mogen bijdragen aan dit proces; voor mij één van mijn leukste bezigheden. En waar groeit en ontwikkelt een adolescent zich nou meer tot volwassene dan tijdens zijn of haar studie?

Mijn keuze voor de studie bestuurskunde was er enerzijds op gebaseerd dat ik maatschappijleer en politiek interessant vond, anderzijds was het een simpelweg afstrepen van studies waarvan ik dacht dat ze niet bij mij pasten. Na al ruime tijd met mijn studie bezig te zijn, kwam ik erachter dat de wereld van vervolgstudies zóveel breder was dan ik mij als 6 vwo’er had voorgesteld. Een discipline als biologie stond destijds in mijn puberbrein te boek als wetenschap die gaat over vogels en planten. Wist ik veel dat, ná het afronden van mijn bachelor, (micro)biologie één van mijn grootste interesses zou worden. Ik werd gegrepen door hoe bijvoorbeeld de uiterst dodelijke bacteriofaag (een virus dat bacteriën doodt) allicht de mensheid kan redden van resistente bacteriën waar geen antibiotica tegenop gewassen is. Als ik hier op de middelbare school al mee in aanraking was gekomen en de informatievoorziening minder abstract was geweest, had ik wellicht een andere studie gekozen.

Na jaarlijks een bestuurskunde gastcollege gegeven te hebben aan 6 vwo’ers op mijn oude middelbare school besloot ik, in combinatie met mijn in de lerarenopleiding opgedane kennis, het integraal aan te vliegen. Hieruit is StudieStap ontwikkeld. Het jonge, bevlogen team van StudieStap geeft vlotte, interactieve workshops die op een toegankelijke manier een beeld neerzetten van wetenschappelijke disciplines. Dit sluit een stuk beter aan op de belevingswereld van scholieren!

Tim

Tim

Oprichter StudieStap

Ons team


Anouschka

Anouschka

Waarom doen mensen wat ze doen? Een vraag die me al sinds ik klein ben bezighoudt en die me deed besluiten om psychologie te studeren. Ik verwonder me nog dagelijks over menselijk gedrag en interactiepatronen en draag mijn enthousiasme hierover dan ook graag uit. Als organisatiepsycholoog en loopbaancoach help ik mensen inzicht te krijgen in zichzelf en begeleid ik ze naar een bij hen passende (werk)plek waar ze goed tot hun recht komen. Daarom vind ik het belangrijk dat scholieren bewust een studiekeuze maken, want een groot deel van hun verdere loopbaan en levensgeluk wordt mede hierdoor bepaald. Ik ben dan ook blij hier via StudieStap aan bij te mogen dragen!

David

David

Op de middelbare school wist ik niet zo goed waar ik heen wilde met m'n studiekeuze. Er is immers zo veel waar je uit kunt kiezen! Gelukkig had ik in de derde klas een inspirerende docent die mijn fascinatie voor de kleine, met het blote oog onzichtbare, bouwstenen van het leven aanwakkerde (ondanks dat hij Natuurkunde doceerde, bedankt meneer Drost!). Na honderen miljoenen jaren aan evolutie bestaat onze cel uit een enorme hoeveelheid kleine machines en fabriekjes. Wetenschappers krijgen steeds beter inzicht in de samenhang van deze processen. Waar ik in geïnteresseerd ben, is hoe we deze processen naar onze hand kunnen zetten om zo bijvoorbeeld onze immuuncellen superkrachten te geven, vlees te produceren in een lab of menselijke organen te synthetiseren.

Doesjka

Doesjka

Op de middelbare school wist ik zeker dat ik geen Journalistiek wilde studeren. Toch besloot ik in mijn tussenjaar te werken bij de lokale omroep (radio presentatrice). Onbewust bracht journalistiek al mijn interesses bij elkaar: presenteren, verhalen vertellen, video, creatieve producties maken, detectivewerk enzovoorts. Daarnaast trokken mensen met een journalistieke achtergrond dikwijls mijn interesse: programmamakers, presentatoren, cabaretiers, documentairemakers en communicatiefuncties, in het bijzonder bij de politie en misdaadverslaggevers zoals Peter R. de Vries. Na een workshop van Bellingcat kreeg ik interesse in digitale opsporing vanuit de (onderzoeks)journalistiek. Later kwam daar een ontzag voor politiewerk bij en de rol die zowel de politie alsook de journalistiek innemen in de bescherming van een democratische rechtsstaat. In mijn workshop probeer ik scholieren te leren hoe deze partijen zich tot elkaar verhouden tot digitale misdaadopsporing en hoe de leerlingen zelf, vanuit huis, kunnen bijdragen als burgerdetective door middel van open source intelligence.

Femie

Femie

Mijn naam is Femie, ik ben 20 jaar en studeer psychologie in de prachtige stad Nijmegen. Het is erg cliché om te zeggen dat je studie je hobby is, maar toch is het wel zo :). Ik ga graag naar mijn lessen, volg veel extra vakken en lees veel popular psychology boeken. Mijn interesse ligt voornamelijk op het gebied van de neuropsychologie, dit omdat - zoals Dick Swaab het ooit zo mooi zei - wij ons brein zijn! Dat glibberige, relatief kleine orgaan is de essentie van wie wij zijn. Dat is toch ontzettend vreemd om te bedenken. In mijn workshop heb ik het over het concept van bewustzijn. Wat het is, hoe het wordt gebruikt om mensen te behandelen, gedrag te manipuleren, maar ook wat de onderliggende mechanismes zijn in onze hersenen. Ook heb ik het over vrije wil en de vraag of dat wel bestaat, want wie weet, misschien is het allemaal slechts een illusie... Naast psychologie zit er dus ook een vleugje filosofie in. Ook is het gebied van AI relevant. Wat als computers een bewustzijn krijgen? En misschien is dat al wat dichterbij dan we denken...

Floor

Floor

Als jong kind was ik regelmatig bezig met dilemma’s als; Wat is goed en slecht en wie bepaalt deze regels. Mijn studie Rechtsgeleerdheid heeft invulling gegeven aan deze dilemma's. Daarnaast heeft deze studie mijn beeld van de maatschappij verbreed omdat er veel verschillende onderwerpen worden behandeld. Zo wordt er gesproken over verschillende aspecten van de milieuproblematiek maar ook medische fouten en ethische kwesties worden aangestipt. De bindende factor tussen deze problemen is het wetboek als verzameling van gedragsnormen. Je komt erachter dat niet alles zwart of wit is maar grotendeels grijs. Dit komt duidelijk naar voren in het evenwicht tussen het strafbare feit belediging en de vrijheid van meningsuiting. Wat moet men kunnen zeggen en wat gaat te ver? In mijn workshop voor StudieStap vertel ik de leerlingen hier graag meer over om hen een stukje dichter bij de juiste studiekeuze te brengen.

Floris

Floris

Hey! Mijn naam is Floris Renkema en na 21 jaren in dit leven studeer ik nu, met een kleine omweg, Nederlandse Taal en Cultuur. Ik houd ervan om met taal bezig te zijn en zo lang ik mij kan heugen ben ik al bezig met het schrijven van allerlei soorten teksten. Kortom: het is mijn passie. Die passie combineer ik dan ook graag met mijn ambitie om het onderwijs in te gaan als docent en op die manier een nieuwe generatie kennis te laten maken met onze prachtige taal. Hoe doe ik dat? Bijvoorbeeld hier, bij StudieStap! Ik hoop met een leuke workshop leerlingen te motiveren voor dit mooie vak.

Gabriel

Gabriel

I always enjoy sharing my passion about astronomy. If I can show one more person why the study of the stars is nothing but pure amazement then I have made my own day. My excitement and curiosity drove me through my career in astronomy and now I have the opportunity to share that same drive with others.

Jasper

Jasper

Heb je 's nachts in de bergen wel eens naar boven gekeken? De gigantische schaal van ons sterrenstelsel, de Melkweg, wordt dan pas echt duidelijk. En dit is maar één van de miljarden sterrenstelsel in het universum! Om deze grote structuren te kunnen begrijpen, moet je ook de meest fundamentele dingen begrijpen, zoals de interacties tussen atomen en het voortbewegen van licht. Voor mij brengen de studies Sterrenkunde en Natuurkunde dit samen. Om grote kwesties op te kunnen lossen, zullen we bij de basics moeten beginnen. En wat is er nou een grotere kwestie dan of er ergens buitenaards leven bestaat?

Jeroen

Jeroen

Ik wist het al vanaf jonge leeftijd. Ik wilde ondernemer worden. Mijn doel was om grote organisaties op te bouwen die een positieve impact hebben op hoe wij dingen doen. Op mijn 14e ben ik toen ook het eerste bedrijfje begonnen, wat een internationaal merk werd. Daar heb ik het niet bij gelaten. Ik hou me nu nog elke dag bezig met grote uitdagingen oplossen met ondernemerschap. In mijn workshop wil ik leerlingen die ook een affiniteit hebben met ondernemerschap aanspreken en inspireren om de grote uitdagingen in onze samenleving op te lossen met nieuwe technologieën, zoals Artificial Intelligence. In de workshop combineer ik bedrijfskundige studies en technologische studies in een bedrijfsconcept.

Jeroen

Jeroen

Nog steeds hoor ik van mijn moeder dat ze altijd blij was dat het huis er nog stond als ze 's middags thuiskwam… Ik heb het altijd leuk gevonden de wereld te onderzoeken, kijken deed ik dan ook vooral met mijn handen. Mijn studiekeuze leek dan ook duidelijk: ik word gewoon onderzoeker! Alleen dan moet je nog kiezen en specialiseren! Uiteindelijk heb ik voor scheikunde gekozen, omdat ik daar veel experimenten kon doen waar ik mijn creativiteit in kwijt kon. Binnen de scheikunde ben ik mij vooral gaan interesseren voor materiaaleigenschappen. Bijvoorbeeld: materialen van één atoomlaag dik en hun eigenschappen (grafeen), lichteigenschappen van stoffen zoals fluoriscentie en de werking van (elektro)katalysatoren voor de efficiënte synthese van moleculen. Door het aanbieden van mijn workshops wil ik scholieren een inkijkje geven in de wereld die mij altijd bezighoud, de wereld van scheikunde.

Lotte

Lotte

Mijn interesse ligt bij de samenkomst van bestuurskunde en psychologie. Voor mij wordt het bestuderen van beleidskeuzes het meest interessant wanneer we psychologische inzichten gebruiken om effecten te voorspellen of te verklaren. Een mooi voorbeeld waar psychologie en bestuurskunde samenkomen is in de studie van framing. Door mijn enthousiasme over framing te delen hoop ik leerlingen te helpen bij het maken van een studiekeuze door te laten zien wat het brede veld van sociale wetenschappen concreet kan inhouden.

Maarten

Maarten

In gesprek gaan met andere mensen geeft nieuwe inzichten bij mijn studie, de bachelor geschiedenis. Hier ga ik elke dag opnieuw via bronnen in gesprek met mensen uit het verleden. Ik probeer te doorgronden wie ze waren, wat ze dachten en waarom ze bepaalde -in eerste instantie voor ons gekke- dingen deden.

Melle

Melle

Hi! Ik ben Melle, 20 jaar oud en studeer in Nijmegen. Ik ben een fanatieke en enthousiaste student Psychologie. Mijn passie is het oplossen van menselijke puzzels: hoe kunnen mensen positiever in het leven staan? Kunnen we elkaar beïnvloeden met onze houding? En zo kan ik nog wel even doorgaan ;). Ik houd ervan om mijn passie te delen en anderen te laten zien welke diepgang Psychologie te bieden heeft. Vooral de klinische psychologie trekt mij aan. Ik hoop met workshops de diepgang van Psychologie te kunnen belichten en te laten zien wat Psychologie kan bieden en betekenen in het leuke, maar soms ook ingewikkelde leven.

Nino

Nino

Studieoriëntatie is snel gedaan als je weet waar je interesse ligt en je jezelf goed kent. Het wordt alleen lastig als je er tientallen hebt. Ik word als generalist het meest enthousiast van het oplossen van complexe en multidimensionale uitdagingen. Het onderwerp economie is voor mij waar veel van die interesses samenkomen. Mijn studieoriëntatieles combineert algemene kennis over crises met een frisse dosis kritische analyse: wat zou jij doen in de schoenen van een CEO of overheidsmanager? Macro economie is voor ieder individu van belang: elke schommeling maakt een impact op ons leven. In mijn les oriënteer je je niet alleen op de ontstaansgeschiedenis van crises, maar ook hoe je er zelf het meest weerbaar tegen bent.

Olivier

Olivier

Toen ik klaar was met de middelbare school wist ik niet zo goed wat ik wilde studeren. Eigenlijk spraken veel studies me wel aan, maar concreet voor één kiezen lukte me niet. In mijn tussenjaar ben ik terechtgekomen bij een cursus Japanse taal en cultuur. Al snel bleek dat ik dit heel interessant vond, wat ertoe heeft geleid dat ik het jaar erna de bachelor Japanstudies ben gaan volgen. Bij deze studie wordt niet alleen de Japanse taal behandeld, maar ook veel aspecten over de Japanse samenleving, zoals de geschiedenis, kunst, samenleving en rechtsstaat. Omdat je in aanraking komt met een andere cultuur, ga je op een andere manier kijken naar je eigen samenleving en leer je nieuwe perspectieven kennen. Bovendien is het een brede studie die je de gelegenheid geeft om je te verdiepen in veel andere gebieden. Zelf bleek ik bijvoorbeeld affiniteit te hebben met rechten, waardoor ik heb gekozen om na de bachelor Japanstudies te starten met de bachelor Rechtsgeleerdheid.

Remy

Remy

Als kind was ik altijd al bezig met sleutelen en dingen uit elkaar slopen om te zien hoe het werkte. Al was ik er niet altijd even goed in om de dingen weer werkend te krijgen, is techniek, als ik zo terugkijk, altijd een rode draad geweest in mijn leven. Het duurde wel een tijdje voordat ik dat realiseerde , want ik heb eerst een jaar bedrijfskunde gestudeerd. Toen ik daarmee stopte en op vakantie was met mijn broer, vertelde hij me over zijn studie werktuigbouwkunde. Op dat moment besefte ik me dat dat eigenlijk was wat ik zocht. Na mijn opleiding slaagde ik er meestal wel in om de meeste dingen die ik uit elkaar had gehaald weer werkend in elkaar te zetten. Daarnaast heb ik ook nog een hoop andere dingen geleerd, zoals producten ontwerpen, klimaatinstallaties uitwerken, een hoop wiskunde, programmeren en kennis opgedaan over productietechnieken.

Renato

Renato

Ik heb een fascinatie voor de manier waarop wij als mensen onze leefomgeving inrichten. Dankzij het advies van mijn oud-aardrijkskunde docent ben ik bij sociale geografie en planologie gekomen. Een van de belangrijkste dingen die ik hierbij heb geleerd is dat het creëren van een optimale leefomgeving gebonden is aan tijd, technologie en de locatie van de omgeving zelf. Tegenwoordig kan deze doelstelling met behulp van digitale data op steeds slimmere manieren worden behaald. Als afstuderend masterstudent is het voor mij interessant om met jongeren deze ideeën uit te wisselen, zodat zij kunnen zien dat hun toekomstige projecten nog jaren na voltooiing tastbare effecten zullen hebben.

Roos

Roos

Klimaatverandering is één van de grootste problemen waar de wereld momenteel mee kampt. Hoewel er ontzettend veel goede initiatieven zijn, blijft het lastig om binnen de politiek tot doorslaggevende verdragen te komen. Door middel van mijn studie 'International Relations and Organisations' ben ik meer te weten gekomen over de keuzes van landen en organizaties op internationaal niveau. Ook hield ik mij bezig met de invloed van westerse landen op ontwikkelingslanden en hoe deze machtverhoudingen zich vertalen binnen onderhandelingen. Begrijpen waarom landen bepaalde beslissingen juist wel óf niet maken heeft mij erg geholpen om bijvoorbeeld gebeurtenissen op het nieuws te verklaren. Ik hoop dat mijn workshop dat eveneens bij de middelbare scholieren doet!

Roos

Roos

Al mijn hele leven heb ik een grote interesse in de gezondheidszorg gehad. Ik weet nog goed dat ik het als middelbare scholier lastig vond om te oriënteren op verschillende opleidingen binnen deze sector. Er was namelijk zo veel keuze! Bovendien twijfelde ik ontzettend tussen het volgen van hoger beroepsonderwijs (hbo) of wetenschappelijk onderwijs (wo). Uiteindelijk ben ik na één jaar verpleegkunde terechtgekomen bij de studie gezondheidswetenschappen. Tijdens deze studie ben ik erachter gekomen dat mijn grote passie ligt bij het bekijken van een gezondheidsprobleem vanuit verschillende invalshoeken en het ontwikkelen van creatieve oplossingen die de nationale gezondheid kunnen verbeteren! In mijn workshop zullen wij ons daarom richten op het actuele volksgezondheidsprobleem diabetes. Hoe krijgen mensen diabetes, welke klachten kunnen ze ervaren en hoe voorkomen wij in Nederland dat mensen diabetes krijgen? Wat voor impact heeft deze ziekte op je leven? Deze en andere vragen zal ik samen met de leerlingen in de workshop onderzoeken en beantwoorden. Doordat diabetes vanuit verschillende studies en invalshoeken zal worden benaderd, hoop ik de leerlingen een beetje op weg te helpen in hun studiekeuze!

Sara

Sara

Hoe mensen zich gedragen, de ontwikkeling van alle kinderen, culturele verschillen tussen landen, hoe de werking van ons lichaam verschilt van dat van dieren. Wauw! Wat een verscheidenheid aan onderwerpen bleek ik interessant te vinden toen ik klaar was met de middelbare school. Ik besefte me dat de wereld aan m’n voeten lag. Nu ik derdejaars psychologiestudent ben heb ik al deze onderwerpen allemaal al eens voorbij zien komen en heb ik naast mijn studie een baantje in het ziekenhuis gekregen. Ik wil leerlingen graag meegeven dat vervolgopleidingen leuk zijn en nieuwe deuren kunnen openen!

Teun

Teun

Waar ik enthousiast van word? ALLES! Ik ben zelf theaterdocent, muzikant, psycholoog, wetenschapper en begin nu een carrière als talentontwikkelaar. Ik had zelf erg veel moeite met een goede studie kiezen, omdat ik alles leuk vond. Herkenbaar? Nou ik heb dus besloten om niet 1 onderwerp te kiezen, maar ik ga vertellen over wetenschap zelf, en hoe wetenschap alle onderwerpen in onze samenleving aanraakt. Ook vind ik het belangrijk om de leerlingen een goed beeld te geven van de wetenschap en onderzoek doen, voordat ze een wetenschappelijke studie kiezen. Ik vertel vol enthousiasme over de leuke kanten van onderzoek doen, maar zal ook stil staan bij de minder… ehm ik bedoel de uitdagende kanten van onderzoek doen. Zo kunnen de leerlingen een betere keuze maken voor het onderwijs dat bij ze past, en dus een betere studiestap zetten!

Thijs

Thijs

Gedurende mijn studie bedrijfskunde ben ik mij specifiek gaan interesseren hoe multinationals, waaronder grote tech-bedrijven, zich in ons dagelijks leven hebben ingenesteld. Ik geef scholieren graag een kijkje in de wereld van bedrijven waarbij zij hun kennis over economie kunnen toepassen op hedendaagse thema’s. Na een aantal jaar examentrainingen te geven aan eindexamenleerlingen ben ik erachter gekomen dat met adolescenten werken me veel voldoening geeft. Leerlingen verder helpen, nieuwe inzichten geven en beter helpen te oriënteren zijn redenen waarom ik bij StudieStap zit.

Thomas

Thomas

Hoi! Mijn naam is Thomas Smit, ik ben 22 jaar en en inmiddels trots bezitter van mijn bachelordiploma Life Science & Technology. Ik ben gefascineerd hoe de kleinste processen in cellen of tussen moleculen kunnen leiden tot grote gevolgen zoals ziekte of energieopwekking. Naast mijn studie hou ik van sporten, bijvoorbeeld in de roeiboot bij mijn studentenroeiverening. In deze beide gebieden vind ik het leuk om samen met anderen nieuwe dingen te leren en dat sluit goed uit aan bij de missie van StudieStap.

Vera

Vera

We weten allemaal wat het menselijk lichaam is en denken te weten hoe we ermee om moeten gaan; we zijn het namelijk zelf! We beseffen alleen niet hoe ongelofelijk complex het menselijk lichaam eigenlijk is en hoe veel er nog onbekend is. Tijdens de middelbare school wist ik al snel dat ik gefascineerd was door biologie en met name de complexe mens. De overvloed aan biologische en/of medische studies maakte het alleen moeilijk om de verschillen te ontdekken en een keuze te maken. Daarom wil ik leerlingen graag helpen in dit onderzoek naar hun eigen lichaam en hun eigen toekomst. Hopelijk maak ik ze dan net zo enthousiast over de mooie, interessante wereld van de (medische) biologie!

Over StudieStap

StudieStap levert diverse workshops om scholieren te inspireren tot het maken van een passende studiekeuze.

StudieStap © 2024