StudieStap bestaat uit een enthousiast en energiek team van studenten en net afgestudeerden: de StudieStappers. Met onze studiekennis nog fris in het geheugen willen wij de scholieren op originele wijze een kijkje geven binnen onze eigen wetenschap. Zo komt de veelheid aan studie-informatie meer tot leven.
Kinderen zien groeien en zien dat ze zich ontwikkelen en mogen bijdragen aan dit proces; voor mij één van mijn leukste bezigheden. En waar groeit en ontwikkelt een adolescent zich nou meer tot volwassene dan tijdens zijn of haar studie?
Mijn keuze voor de studie bestuurskunde was er enerzijds op gebaseerd dat ik maatschappijleer en politiek interessant vond, anderzijds was het een simpelweg afstrepen van studies waarvan ik dacht dat ze niet bij mij pasten. Na al ruime tijd met mijn studie bezig te zijn, kwam ik erachter dat de wereld van vervolgstudies zóveel breder was dan ik mij als 6 vwo’er had voorgesteld. Een discipline als biologie stond destijds in mijn puberbrein te boek als wetenschap die gaat over vogels en planten. Wist ik veel dat, ná het afronden van mijn bachelor, (micro)biologie één van mijn grootste interesses zou worden. Ik werd gegrepen door hoe bijvoorbeeld de uiterst dodelijke bacteriofaag (een virus dat bacteriën doodt) allicht de mensheid kan redden van resistente bacteriën waar geen antibiotica tegenop gewassen is. Als ik hier op de middelbare school al mee in aanraking was gekomen en de informatievoorziening minder abstract was geweest, had ik wellicht een andere studie gekozen.
Na jaarlijks een bestuurskunde gastcollege gegeven te hebben aan 6 vwo’ers op mijn oude middelbare school besloot ik, in combinatie met mijn in de lerarenopleiding opgedane kennis, het integraal aan te vliegen. Hieruit is StudieStap ontwikkeld. Het jonge, bevlogen team van StudieStap geeft vlotte, interactieve workshops die op een toegankelijke manier een beeld neerzetten van wetenschappelijke disciplines. Dit sluit een stuk beter aan op de belevingswereld van scholieren!
Toen ik eindexamen had gedaan wist ik precies wat ik wilde studeren: Nanobiologie, een studie die natuurkunde, wiskunde en biologie combineert. Dit waren de vakken die ik leuk vond en hier was ik goed in, dacht ik. Tijdens mijn studie kwam ik er echter achter dat ik eigenlijk veel meer leuk vind dan alleen moleculen en formules. Nu doe ik een dubbele master in Wageningen: Plant Biotechnologie en Milieubeleid. Het blijkt dat ik sociale wetenschappen ook heel vet vind, vooral als het gaat over klimaat en ethiek. Daarnaast ben ik nog altijd even enthousiast over genetica en moleculaire processen. Tijdens mijn workshop wil ik proberen de “nanobiologen” in de klas verder te laten kijken dan moleculen, en misschien wat “sociale wetenschappers” te interesseren voor moleculaire biologie!
De wereld een stukje mooier maken. Dat dit mijn ultieme doel is, wist ik. Maar hoe doe je dat? En welke studie past daarbij? Dat was mij een stuk minder duidelijk. Ik heb na een uitgebreide zoektocht gekozen voor een bachelor Bestuurs- & Organisatiewetenschap, gevolgd door een master in Conflict Resolution & Governance. In mijn studie probeer ik met name op nationaal en internationaal niveau maatschappelijke problemen op te lossen. Via bijbaantjes en een vrijwilligersfunctie kwam ik in het onderwijs terecht. Hier merkte ik dat de wereld ook een stukje mooier wordt door jongeren zelfvertrouwen en een lach op hun gezicht te geven!
Waarom doen mensen wat ze doen? Een vraag die me al sinds ik klein ben bezighoudt en die me deed besluiten om psychologie te studeren. Ik verwonder me nog dagelijks over menselijk gedrag en interactiepatronen en draag mijn enthousiasme hierover dan ook graag uit. Als organisatiepsycholoog en loopbaancoach help ik mensen inzicht te krijgen in zichzelf en begeleid ik ze naar een bij hen passende (werk)plek waar ze goed tot hun recht komen. Daarom vind ik het belangrijk dat scholieren bewust een studiekeuze maken, want een groot deel van hun verdere loopbaan en levensgeluk wordt mede hierdoor bepaald. Ik ben dan ook blij hier via StudieStap aan bij te mogen dragen!
Na zelf vele omzwervingen te hebben gemaakt weet ik hoe fijn het is om de juiste richting te vinden. Voor mij is dit klinische psychologie geworden. Leren over menselijk gedrag en hoe we elkaar kunnen helpen om gelukkiger door het leven kunnen gaan, gaat mij aan het hart. Dat ik kan bijdragen aan de toekomst van leerlingen via Studiestap, en tegelijk kan leren wat het betekent om les te geven, vind ik enorm waardevol!
Op de middelbare school wist ik niet zo goed waar ik heen wilde met m'n studiekeuze. Er is immers zo veel waar je uit kunt kiezen! Gelukkig had ik in de derde klas een inspirerende docent die mijn fascinatie voor de kleine, met het blote oog onzichtbare, bouwstenen van het leven aanwakkerde (ondanks dat hij Natuurkunde doceerde, bedankt meneer Drost!). Na honderen miljoenen jaren aan evolutie bestaat onze cel uit een enorme hoeveelheid kleine machines en fabriekjes. Wetenschappers krijgen steeds beter inzicht in de samenhang van deze processen. Waar ik in geïnteresseerd ben, is hoe we deze processen naar onze hand kunnen zetten om zo bijvoorbeeld onze immuuncellen superkrachten te geven, vlees te produceren in een lab of menselijke organen te synthetiseren.
Op de middelbare school wist ik zeker dat ik geen Journalistiek wilde studeren. Toch besloot ik in mijn tussenjaar te werken bij de lokale omroep (radio presentatrice). Onbewust bracht journalistiek al mijn interesses bij elkaar: presenteren, verhalen vertellen, video, creatieve producties maken, detectivewerk enzovoorts. Daarnaast trokken mensen met een journalistieke achtergrond dikwijls mijn interesse: programmamakers, presentatoren, cabaretiers, documentairemakers en communicatiefuncties, in het bijzonder bij de politie en misdaadverslaggevers zoals Peter R. de Vries. Na een workshop van Bellingcat kreeg ik interesse in digitale opsporing vanuit de (onderzoeks)journalistiek. Later kwam daar een ontzag voor politiewerk bij en de rol die zowel de politie alsook de journalistiek innemen in de bescherming van een democratische rechtsstaat. In mijn workshop probeer ik scholieren te leren hoe deze partijen zich tot elkaar verhouden tot digitale misdaadopsporing en hoe de leerlingen zelf, vanuit huis, kunnen bijdragen als burgerdetective door middel van open source intelligence.
Als jong kind was ik regelmatig bezig met dilemma’s als; Wat is goed en slecht en wie bepaalt deze regels. Mijn studie Rechtsgeleerdheid heeft invulling gegeven aan deze dilemma's. Daarnaast heeft deze studie mijn beeld van de maatschappij verbreed omdat er veel verschillende onderwerpen worden behandeld. Zo wordt er gesproken over verschillende aspecten van de milieuproblematiek maar ook medische fouten en ethische kwesties worden aangestipt. De bindende factor tussen deze problemen is het wetboek als verzameling van gedragsnormen. Je komt erachter dat niet alles zwart of wit is maar grotendeels grijs. Dit komt duidelijk naar voren in het evenwicht tussen het strafbare feit belediging en de vrijheid van meningsuiting. Wat moet men kunnen zeggen en wat gaat te ver? In mijn workshop voor StudieStap vertel ik de leerlingen hier graag meer over om hen een stukje dichter bij de juiste studiekeuze te brengen.
I always enjoy sharing my passion about astronomy. If I can show one more person why the study of the stars is nothing but pure amazement then I have made my own day. My excitement and curiosity drove me through my career in astronomy and now I have the opportunity to share that same drive with others.
Heb je 's nachts in de bergen wel eens naar boven gekeken? De gigantische schaal van ons sterrenstelsel, de Melkweg, wordt dan pas echt duidelijk. En dit is maar één van de miljarden sterrenstelsel in het universum! Om deze grote structuren te kunnen begrijpen, moet je ook de meest fundamentele dingen begrijpen, zoals de interacties tussen atomen en het voortbewegen van licht. Voor mij brengen de studies Sterrenkunde en Natuurkunde dit samen. Om grote kwesties op te kunnen lossen, zullen we bij de basics moeten beginnen. En wat is er nou een grotere kwestie dan of er ergens buitenaards leven bestaat?
Nog steeds hoor ik van mijn moeder dat ze altijd blij was dat het huis er nog stond als ze 's middags thuiskwam… Ik heb het altijd leuk gevonden de wereld te onderzoeken, kijken deed ik dan ook vooral met mijn handen. Mijn studiekeuze leek dan ook duidelijk: ik word gewoon onderzoeker! Alleen dan moet je nog kiezen en specialiseren! Uiteindelijk heb ik voor scheikunde gekozen, omdat ik daar veel experimenten kon doen waar ik mijn creativiteit in kwijt kon. Binnen de scheikunde ben ik mij vooral gaan interesseren voor materiaaleigenschappen. Bijvoorbeeld: materialen van één atoomlaag dik en hun eigenschappen (grafeen), lichteigenschappen van stoffen zoals fluoriscentie en de werking van (elektro)katalysatoren voor de efficiënte synthese van moleculen. Door het aanbieden van mijn workshops wil ik scholieren een inkijkje geven in de wereld die mij altijd bezighoud, de wereld van scheikunde.
Mijn interesse ligt bij de samenkomst van bestuurskunde en psychologie. Voor mij wordt het bestuderen van beleidskeuzes het meest interessant wanneer we psychologische inzichten gebruiken om effecten te voorspellen of te verklaren. Een mooi voorbeeld waar psychologie en bestuurskunde samenkomen is in de studie van framing. Door mijn enthousiasme over framing te delen hoop ik leerlingen te helpen bij het maken van een studiekeuze door te laten zien wat het brede veld van sociale wetenschappen concreet kan inhouden.
In gesprek gaan met andere mensen geeft nieuwe inzichten bij mijn studie, de bachelor geschiedenis. Hier ga ik elke dag opnieuw via bronnen in gesprek met mensen uit het verleden. Ik probeer te doorgronden wie ze waren, wat ze dachten en waarom ze bepaalde -in eerste instantie voor ons gekke- dingen deden.
Toen ik klaar was met de middelbare school wist ik niet zo goed wat ik wilde studeren. Eigenlijk spraken veel studies me wel aan, maar concreet voor één kiezen lukte me niet. In mijn tussenjaar ben ik terechtgekomen bij een cursus Japanse taal en cultuur. Al snel bleek dat ik dit heel interessant vond, wat ertoe heeft geleid dat ik het jaar erna de bachelor Japanstudies ben gaan volgen. Bij deze studie wordt niet alleen de Japanse taal behandeld, maar ook veel aspecten over de Japanse samenleving, zoals de geschiedenis, kunst, samenleving en rechtsstaat. Omdat je in aanraking komt met een andere cultuur, ga je op een andere manier kijken naar je eigen samenleving en leer je nieuwe perspectieven kennen. Bovendien is het een brede studie die je de gelegenheid geeft om je te verdiepen in veel andere gebieden. Zelf bleek ik bijvoorbeeld affiniteit te hebben met rechten, waardoor ik heb gekozen om na de bachelor Japanstudies te starten met de bachelor Rechtsgeleerdheid.
Waar word je enthousiast van en in welk onderwerp wil jij je de komende jaren in gaan verdiepen? Dit vind ik de belangrijkste vragen tijdens het maken van je studiekeuze. Ik vond biologie en het menselijk lichaam altijd erg interessant maar ik kon ook heel enthousiast worden van wiskunde en natuurkunde. Mijn studie Life Science en Technology gaat in op al die interesses. Welke rol spelen kleine, eencellige organismen in de verduurzaming van de aarde en hoe zorg je dat deze micro-organismen precies doen wat jij zegt? Grote vraagstukken moeten in heel kleine stapje worden opgelost. Alles op aarde heeft invloed op elkaar. Om dat beter te kunnen begrijpen en mogelijk te beïnvloeden is het belangrijk om klein te beginnen. Misschien ligt daar wel de oplossing.
Ik heb een fascinatie voor de manier waarop wij als mensen onze leefomgeving inrichten. Dankzij het advies van mijn oud-aardrijkskunde docent ben ik bij sociale geografie en planologie gekomen. Een van de belangrijkste dingen die ik hierbij heb geleerd is dat het creëren van een optimale leefomgeving gebonden is aan tijd, technologie en de locatie van de omgeving zelf. Tegenwoordig kan deze doelstelling met behulp van digitale data op steeds slimmere manieren worden behaald. Als afstuderend masterstudent is het voor mij interessant om met jongeren deze ideeën uit te wisselen, zodat zij kunnen zien dat hun toekomstige projecten nog jaren na voltooiing tastbare effecten zullen hebben.
Al mijn hele leven heb ik een grote interesse in de gezondheidszorg gehad. Ik weet nog goed dat ik het als middelbare scholier lastig vond om te oriënteren op verschillende opleidingen binnen deze sector. Er was namelijk zo veel keuze! Bovendien twijfelde ik ontzettend tussen het volgen van hoger beroepsonderwijs (hbo) of wetenschappelijk onderwijs (wo). Uiteindelijk ben ik na één jaar verpleegkunde terechtgekomen bij de studie gezondheidswetenschappen. Tijdens deze studie ben ik erachter gekomen dat mijn grote passie ligt bij het bekijken van een gezondheidsprobleem vanuit verschillende invalshoeken en het ontwikkelen van creatieve oplossingen die de nationale gezondheid kunnen verbeteren! In mijn workshop zullen wij ons daarom richten op het actuele volksgezondheidsprobleem diabetes. Hoe krijgen mensen diabetes, welke klachten kunnen ze ervaren en hoe voorkomen wij in Nederland dat mensen diabetes krijgen? Wat voor impact heeft deze ziekte op je leven? Deze en andere vragen zal ik samen met de leerlingen in de workshop onderzoeken en beantwoorden. Doordat diabetes vanuit verschillende studies en invalshoeken zal worden benaderd, hoop ik de leerlingen een beetje op weg te helpen in hun studiekeuze!
Klimaatverandering is één van de grootste problemen waar de wereld momenteel mee kampt. Hoewel er ontzettend veel goede initiatieven zijn, blijft het lastig om binnen de politiek tot doorslaggevende verdragen te komen. Door middel van mijn studie 'International Relations and Organisations' ben ik meer te weten gekomen over de keuzes van landen en organizaties op internationaal niveau. Ook hield ik mij bezig met de invloed van westerse landen op ontwikkelingslanden en hoe deze machtverhoudingen zich vertalen binnen onderhandelingen. Begrijpen waarom landen bepaalde beslissingen juist wel óf niet maken heeft mij erg geholpen om bijvoorbeeld gebeurtenissen op het nieuws te verklaren. Ik hoop dat mijn workshop dat eveneens bij de middelbare scholieren doet!
Hoe mensen zich gedragen, de ontwikkeling van alle kinderen, culturele verschillen tussen landen, hoe de werking van ons lichaam verschilt van dat van dieren. Wauw! Wat een verscheidenheid aan onderwerpen bleek ik interessant te vinden toen ik klaar was met de middelbare school. Ik besefte me dat de wereld aan m’n voeten lag. Nu ik derdejaars psychologiestudent ben heb ik al deze onderwerpen allemaal al eens voorbij zien komen en heb ik naast mijn studie een baantje in het ziekenhuis gekregen. Ik wil leerlingen graag meegeven dat vervolgopleidingen leuk zijn en nieuwe deuren kunnen openen!
Waar ik enthousiast van word? ALLES! Ik ben zelf theaterdocent, muzikant, psycholoog, wetenschapper en begin nu een carrière als talentontwikkelaar. Ik had zelf erg veel moeite met een goede studie kiezen, omdat ik alles leuk vond. Herkenbaar? Nou ik heb dus besloten om niet 1 onderwerp te kiezen, maar ik ga vertellen over wetenschap zelf, en hoe wetenschap alle onderwerpen in onze samenleving aanraakt. Ook vind ik het belangrijk om de leerlingen een goed beeld te geven van de wetenschap en onderzoek doen, voordat ze een wetenschappelijke studie kiezen. Ik vertel vol enthousiasme over de leuke kanten van onderzoek doen, maar zal ook stil staan bij de minder… ehm ik bedoel de uitdagende kanten van onderzoek doen. Zo kunnen de leerlingen een betere keuze maken voor het onderwijs dat bij ze past, en dus een betere studiestap zetten!
Gedurende mijn studie bedrijfskunde ben ik mij specifiek gaan interesseren hoe multinationals, waaronder grote tech-bedrijven, zich in ons dagelijks leven hebben ingenesteld. Ik geef scholieren graag een kijkje in de wereld van bedrijven waarbij zij hun kennis over economie kunnen toepassen op hedendaagse thema’s. Na een aantal jaar examentrainingen te geven aan eindexamenleerlingen ben ik erachter gekomen dat met adolescenten werken me veel voldoening geeft. Leerlingen verder helpen, nieuwe inzichten geven en beter helpen te oriënteren zijn redenen waarom ik bij StudieStap zit.
Hoi! Mijn naam is Thomas Smit, ik ben 22 jaar en en inmiddels trots bezitter van mijn bachelordiploma Life Science & Technology. Ik ben gefascineerd hoe de kleinste processen in cellen of tussen moleculen kunnen leiden tot grote gevolgen zoals ziekte of energieopwekking. Naast mijn studie hou ik van sporten, bijvoorbeeld in de roeiboot bij mijn studentenroeiverening. In deze beide gebieden vind ik het leuk om samen met anderen nieuwe dingen te leren en dat sluit goed uit aan bij de missie van StudieStap.
Een studiekeuze is een grote stap en kan soms lastig zijn. De informatie die je krijgt van de vervolgstudie geeft niet altijd een volledig beeld van wat je nou écht te wachten staat. Met mijn achtergrond in de bedrijfskunde wil ik mijn interesses delen met middelbare scholieren en verwachtingen van bedrijfskundige onderwerpen op een interessante manier overbrengen. Hierbij ga ik interactief met de leerlingen aan de slag en toon hen hoe (grote) bedrijven consumentenpsychologie beïnvloeden.
StudieStap levert diverse workshops om scholieren te inspireren tot het maken van een passende studiekeuze.